Zgłoszenie

Elżbieta

MAKARON BARILLA FUSILLI Z KURKAMI I PODSUSZANĄ KIEŁBASĄ W SOSIE ŚMIETANOWO – SEROWYM Z ZIOŁOWĄ NUTĄ posypane lekko prażonymi włoskimi orzechami .

Głosy:  1/1 8

Składniki na 2 osoby:
makaron Barilla – 20 dkg
kurki – 2 miarki
podsuszana kiełbasa – 20 dkg
tymianek świeży posiekany – 1 łyżeczka
bazylia świeża posiekana – 1 łyżeczka
oregano świeże – 1 łyżeczka
natka pietruszki posiekanej – 1 łyżeczka
ser LAZUR – 5 dkg
ser
śmietana 18 % – 250 ml
cebula duża – 1 sztuka
papryczka piri piri – ½
olej do smażenia + łyżka masła sklarowanego
sól, pieprz
orzechy włoskie do posypania

Wykonanie:
Kurki umyć na sicie w letniej wodzie, osączyć.
Duże okazy przekroić.
Cebulę drobno posiekać.
Połówkę papryczki drobno pokroić ( wcześniej – jeśli nie lubimy bardzo ostrego smaku – wyciągamy pestki).
Kiełbasę pokroić na plasterki, a każdy z nich na pół.
Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła sklarowanego i podsmażyć cebulę wraz z papryczką. Dodać kiełbasę. Podsmażać chwilę. Następnie wrzucić kurki. Smażyć na małym ogniu 15 – 20 minut. Posolić, dodać trochę pieprzu. Odstawić, by smaki się połączyły.
W tym czasie ugotować makaron wg przepisu.
Na patelnię z kurkami wlać śmietanę, dodać sery, rozpuścić. Wrzucić posiekane zioła. Całość wyłożyć na 2 talerze, posypać lekko uprażonymi orzechami.