Zgłoszenie

Elżbieta

MAKARON BARILLA COLLEZIONE CASTELLANE PARMIGIANE Z BOTWINKĄ, TWAROGIEM, BOCZKIEM WĘDZONYM I ORZECHAMI.

Głosy:  1/1 3

Składniki na 1 osobę:

makaron Barilla – 10 dkg
pęczek młodziutkiej botwinki -1
buraczki młode – 2 – 3
twaróg tłusty – 5 dkg
wędzony boczek – 5 – 8 dkg/opcj. olej rzepakowy, sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia.
garść posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Młode buraczki upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Ostudzić, pokroić w kostkę. Można też użyć buraczków zawekowanych na zimę.
Botwinkę umyć, podzielić na listki.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni na małym gazie razem z łyżką oleju.
Ma być chrupiący.
Pod koniec smażenia dodać liście botwinki i chwilę razem podsmażyć.
Dla wegetarian mam wersję z samym olejem. Wtedy należy rozgrzać na patelni olej, dodać liście botwinki, posolić, popieprzyć do smaku. Chwilę podsmażyć, aż listki „zwiędną”.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odlać.
Gorący wsypać do miski, połączyć z buraczkami. Wyłożyć na talerz. Polać tłuszczykiem z boczkiem (lub olejem), pokruszyć ser biały i posypać orzechami.

Smacznego !