Zgłoszenie

Arkadiusz

Maccheroni z pimpinelą

Głosy:  1/1 4

Tym razem przyszedł czas na coś, co dopiero poznaliśmy, pimpinelę. Kolce ma jak kaktus, środek podobny nieco do gruszki, smakuje jak kalarepa, przy obieraniu lepi się jak dynia piżmowa…dziwne, jednak w połączeniu z makaronem i sosem pomidorowym, zachwyca.

Składniki
200 g makaronu maccheroni
2 małe pimpinele
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
150 ml passaty pomidorowej
2 fileciki anchois
1 łyżka kaparów
natka pietruszki

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

Cebulę siekamy, podsmażamy razem z obraną i pokrojoną w kostkę pimpinelą ( ok. 10 min, cały czas mieszając). Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy passatę, fileciki, kapary i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu) około 30 min.

Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.