Zgłoszenie
Danie typu „super expres,”, pełne smaków i aromatów. Znakomite dla zabieganych, którzy mimo braku czasu nie chcą rezygnować z dobro jedzenia.
Składniki:
200 g makaronu
100 g krewetek, surowych, oczyszczonych bez pancerzy
100 g szpinaku
100 g pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
2-3 gałązki szałwii
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/2 chili przekrojonej na pół
Sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron gotujemy 4 minuty. W tym czacie podsmażamy czosnek z szałwią i chili na oliwie. Usuwamy gałązki szałwii, dodajemy krewetki i pokrojony szpinak, dusimy minutę, dodajemy makaron, pokrojone pomidory, sok z cytryny, sól i pieprz, trochę wody z makaronu, dusimy 3 minuty. Zdejmujemy z palnika dodajmy natkę pietruszki i masło, mieszamy do roztopienia masła, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Łączny czas gotowania makaronu nie powinien przekroczyć 7 minut.