Zgłoszenie
Składniki:
2 porcje:
200 g makaronu linguine
1 mała cukinia (około 250 g)
2 ząbki czosnku
5 łyżki oliwy extra vergine
1 ostra papryczka
50 g startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przepis:
Nastawić do ugotowania makaron i dobrze rozgrzać patelnię. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na cztery części wzdłuż, usunąć nasiona a następnie nożykiem do obierania pokroić w cienkie makaroniki. Papryczkę przekroić, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paseczki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek po chwili dołożyć cukinię i papryczkę, smażyć krótko mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiedy cukinia będzie al dente dodać makaron i razem jeszcze chwile przesmażyć mieszając aby oliwa i warzywa wymieszały się z makaronem. Po wyłożeniu na talerz posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.