Zgłoszenie
Letnie spaghetti z grillowanym tuńczykiem
Składniki na 1 porcję
• Spaghetti Barilla nr 5 – 100/120 g
• Stek z tuńczyka – ok. 150 g
• Cukinia – pół sztuki
• Kukurydza ( z puszki) – 4 łyżki
• Cebula dymka – 1 sztuka
• Pomidorki ( mini ) – 6 sztuk
• Pistacje( obrane) – 1 garść
• Oliwa z oliwek
• Ser Grana Padano
• Bazylia ( świeża)
• Czosnek – 2 ząbki
• Natka pietruszki ( posiekana drobno ) – 1 łyżka
• Sok z limonki – 1 łyżka
• Pieprz
• Chilli (posiekane drobno) – pół łyżeczki
1. Przyrządzamy marynatę do tuńczyka. Czosnek ( posiekany drobno), pieprz ( 2 szczypty), chilli, oliwa z oliwek ( 3 łyżki), sok z limonki i natkę pietruszki ( posiekaną drobno) mieszamy w misce. Następnie wkładamy do marynaty tuńczyka, obtaczamy go w marynacie i pozostawiamy w lodówce co najmniej na godzinę.
2. W międzyczasie na patelnię dajemy oliwę z oliwek ( 2 łyżki). Na oliwie podsmażamy cebulę dymkę ( białą część pokrojoną w talarki) – czas smażenia ok.2 min
3. Do podsmażonej cebuli dodajemy: pomidorki, kukurydzę i zieloną część cebuli dymki ( posiekaną). ..w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem – czas podsmażania ok. 1-2 min. Po ustalonym czasie gasimy palnik pod patelnią.
4. Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie ( tak jak zaleca producent)
5. Na patelni grillowej lub grillu ( elektrycznym, węglowym itp.) grillujemy zamarynowanego tuńczyka oraz cukinię pokrojoną w poprzek na plastry ( przyprawioną solą i pieprzem).
6. Ugotowany makaron umieszczamy w patelni z podsmażonymi warzywami i podsmażamy przez 1 min do połączenia się składników.
7. Następnie spaghetti z warzywami wykładamy na talerz, dodajemy z grilowanego tuńczyka i cukinię.
8. Ostatni etap to udekorowanie dania: pistacjami, bazylią i startym serem Grana Padano.
Smacznego