Zgłoszenie

ELŻBIETA ANNA

LAZANIA Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, SUSZONYMI POMIDORKAMI OKRASZONA CZOSNKIEM i… IMBIREM :-)

Głosy:  1/1 1

Moja propozycja konkursowa to : LAZANIA Z LUBCZYKIEM, JARMUŻEM, SUSZONYMI POMIDORKAMI OKRASZONA CZOSNKIEM i… IMBIREM !

Najpyszniejsza lazania wychodzi w własnoręcznie przygotowanego makaronu pociętego w prostokąty, dopuszczam też opcję kupnej, dobrej wersji makaronu typu lazania tylko marki Barilla 🙂

Powinności: Makaron ugotowany „all dente” dzielimy na 4

części. W zależności od wymiarów formy, którą będziemy wypełniać pysznościami .

Pierwszą warstwę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, następnie
układamy świeży poszarpany jarmuż, uprzednio przez dwie minutki na oliwie z czosnkiem potraktowany, okrywamy go sporą garścią lubczyku pociętego drobno, którego delikatnie oprószamy rozdrobionym
czosnkiem i obkładamy serem kozim skrojonym w pióra lub w plastry, lekko skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy pieprzem czarnym.

Następnie dajemy 2 warstwę makaronu, na który kładziemy fileta z kurczaka ( pokrojony w paseczki)
podduszonego na patelni , z dodatkiem ulubionych ziół: lubczyk i tymianek ( u mnie) z odrobiną startego imbiru. Mięsko nie może być zasmażone na skwarek, tylko podduszone na odrobinie oliwy, po czym podlane odrobiną wody ( wówczas wychodzi wilgotne ). Na mięsko układamy pomidorki suszone z oliwy, pokrojone w paski.

Następnie dajemy odrobinę beszamelu ( sos podam co i jak na końcu ) . I
3-cią warstwę ciasta makaronowego, na którą daję duszone warzywka- jakie kto lubi
dowolność pełna .Każde kolejne podejście do przygotowania lazanii daje szansę na inne zmysłowe doznania kulinarne . Moim must have do lazanii są podduszone paski skorzonery w doborowym towarzystwie kolorowych papryk i sokiem z limonki.

Na warzywa układamy plasterki mozzarelli lub wersja ser mozzarella starty na tarce i 4-tą warstwa ciasta. I kolejna porcja ziół: garść posiekanego lubczyku.
Na wierzch polewam
beszamel ( Składniki: 2 łyżeczki masła roztapiam i dodaję 2 łyżeczki
mąki , podsmażam delikatnie i wlewam 2 szkl. podgrzanego mleka. Momencik jeszcze trzymam na wolnym ogniu często mieszając. )
Na beszamel ulubiony ser mozzarella. Zapiekam w piekarniku około 40 minut, aby wierzch się lekko zrumienił .

Życzę smacznego i… zapraszam w podróż do krainy retro-smaków nieodkrytych u szalonej retroFanki 🙂

Pozdrawiam 🙂