Zgłoszenie

Magdalena

Lasagne z sosem bolońskim, z sosem beszamelowym i mozzarellą

Głosy:  1/1 108

Składniki
Makaron do lasagne BARILLA
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
400 g przecieru pomidorowego
1 cebula
sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra
100 g sera żółtego – starkowany na tarce o drobnych oczkach
1 duża kulka mozzarelli

Sos beszamelowy:
30 g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g startego sera żółtego

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut.

Sos beszamelowy:
W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników.

Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy. Na sam wierzch wykładamy resztki sosu bolońskiego, układamy mozzarellę pokrojoną w plastrach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.