Zgłoszenie
Lasagne z mięsem
SKŁADNIKI
SOS
* masło 2 łyzki
* mąka 2 łyzki
* mleko 0,5 l
* sól 1 szczypta
* gałka muszkatołowa mielona 1 szczypta
* czarny pieprz mielony 1 szczypta
* słodka papryka 1 szczypta
* sok z cytryny 1 łyzeczka
* cukier 1 szczypta
* żółtka 1 szt
MIĘSO
* mięso mielone 500 g
* cebula 2 szt
* czosnek 4 zabki
* pieczarki 300 g
* przecier pomidorowy 4 łyzki
* olej 100 ml
DODATKOWO
* makaron lasagne Barilla
* ser żółty 300 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SOS :
Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.
Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.
Zdejmujemy z ognia.
Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.
Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.
Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.
Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.
Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.
MIĘSO :
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.
Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.
Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.
Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
CAŁOŚĆ :
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
Makaron podgotowujemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Układamy warstwami:
– makaron
– mięso
– ser
– sos
– makaron
– mięso
– ser
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pychaaaa! 🙂