Zgłoszenie
SKŁADNIKI:
– 9 płatów lasagne Barilla
– 400 g filetu z piersi kurczaka zagrodowego (1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka ziół prowansalskich)
– 1 brokuł (1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru)
– 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
– 12 suszonych pomidorów
– 80 g parmezanu
– 200 g mozzarelli
– 600 ml mleka, 60 g masła, 50 g mąki pszennej, sól, kolorowy pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
– Listki bazylii do dekoracji, płatki chili
PRZYGOTOWANIE:
1. Brokuły gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 6-9 min. Po przestygnięciu dzielimy różyczki na mniejsze kawałki.
2. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki, łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy oliwę, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni przez około 5 minut z każdej strony, aż zacznie się rumienić.
3. Suszone pomidory kroimy w paseczki, a sery ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w garnuszku, po czym dodajemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Następnie do garnuszka wlewamy stopniowo, również cały czas mieszając, gorące mleko. Mieszamy energicznie i gotujemy na małym ogniu aż sos będzie gęsty i gładki. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz gałkę, mieszamy i odstawiamy z ognia.
5. Dno naczynia żaroodpornego (o wymiarach około 20 x 30 cm) wypełniamy cienką warstwą beszamelu, na którym układamy 3 arkusze makaronu i również smarujemy je sosem. Następnie wykładamy naprzemiennie połowę ilości kurczaka, brokułów i kukurydzy oraz 1/3 mieszanki serów i suszonych pomidorów. Całość pokrywamy trzema płatami makaronu i ponownie wykładamy składniki, jak poprzednio. Całość pokrywamy ostatnią warstwą makaronu, który smarujemy pozostałym beszamelem, po czym wykładamy garstkę suszonych pomidorów i mieszankę serów. Na koniec wierzch posypujemy mielonymi płatkami chili.
6. Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 30 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Na koniec dekorujemy listkiem bazylii.