Zgłoszenie
LASAGNE Z CUKINIĄ
Przepis na 4 porcje
9 OBGOTOWANYCH PŁATÓW LASAGNE BARILLA
200 g SZYNKI
300 g PIECZAREK
PÓŁ ŁYŻKI MASŁA KLAROWANEGO
2 ŚREDNIE CUKINIE
150 g STARTEGO PARMEZANU
SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ½ l mleka , sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i mieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i zagotować.
2. Pieczarki poszatkować, podsmażyć na maśle. Szynkę pokroić w kostkę, a cukinię pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, następnie położyć płaty makaronu, plastry cukinii, szynkę, pieczarki i parmezan. Polać sosem. Powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być parmezan i sos.
3. Włożyć do piekarnika i piec ok 30-40 minut w 200 st. C.