Zgłoszenie
Mięso wołowe mielimy w maszynce do mięsa. Przesmażamy na oliwie z oliwek, gdy zmieni mięso ściemnieje dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki oraz zeszkloną na maśle i drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy wody gdy mięso będzie się wydawać suche. Dodajemy trochę brandy/wina czerwonego, odparowujemy. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowujemy sos pomidorowy
Na 2 łyżkach oliwy z oliwek wrzucamy przeciśnięty ząbek czosnku, dodać passatę
pomidorową lub przecier pomidorowy, dodać przyprawy jak sól, pieprz,bazylię, oregano.
Gotowy sos dodać do mięsa.
Beszamel:
10 łyżek przesmażyć krótko, nie spalić. Dodać 10 łyżek mąki, trzepaczką rozbełtać by nie
było grudek, na koniec dodać mleko, ciągle mieszać i dodać przyprawy: sól, pieprz i
gałkę muszkatołową.Gdy sos zgęstnieje odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu dodać 1
jajko, rozbełtać.
W naoliwionej brytfannie układamy 4 warstwy makaronu Lasagne Barilla :
makaron układamy na zakładki, na makaron sos pomidorowy z mięsem wołowym, na to sos
beszamelowy i parmezan na górę. I tak czterokrotnie. Na samej górze dajemy 12 łysek
masła (nabieramy bokiem łyżki).
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 220-240 stopni przez 10 minut. Potem wyciągamy i nakłuwamy widelcem do samej brytfanny by masło z góry się tam wlało. Potem jeszcze na 30 minut na zwykłe pieczenie (góra i dół). Wyciągamy jak przypiecze się ładnie góra z parmezanem