Zgłoszenie
Składniki:
10/12 płatów makaronu do lazanii
500 g liści szpinaku,
duża cebula,
4-5 ząbków czosnku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
150 g sera mascarpone,
150 g sera białego,
150 g sera cheddar,
beszamel: 2 łyżki masła, 2 pełne łyżki mąki, szklanka mleka, sól i pieprz do smaku
Podgotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym zeszklić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, i
dodać liście szpinaku. Całość smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż
liście szpinaku stracą na objętości. Następnie zestawić patelnię z ognia, a jej
zawartość pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Kiedy szpinak przestygnie wymieszać z serami i całość lekko zmiksować. Na koniec dodać
sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Przygotowanie beszamelu.
W garnuszku rozpuścić masło, po czym dodać do niego mąkę i dokładnie z nim wymieszać.
Następnie, ciągle mieszając, wlewać stopniowo mleko. Cały czas mieszać – aż do
zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Na spód formy wyłożyć kolejno: płaty makaronu obok siebie, na płaty porcję szpinaku, makaron, szpinak, makaron, beszamel. Wierzch posypać cheddarem.
Lazanię piec przez ok. 25 minut – aż wierzch się ładnie zarumieni.