Zgłoszenie

Anna

Lasagne na słodko z serem i truskawkami

Głosy:  1/1 3

Składniki (na 2 porcje):
4 płaty makaronu lasagne Barilla
1 jajko
70 gr białego sera
2 łyżki cukru
15-20 dkg truskawek
odrobina oliwy
listki mięty do dekoracji

Sos:
Połowę truskawek podgrzać w garnku z 1 łyżką cukru, a następnie zblendować.

Lasagne:
Makaron gotować około 4 minuty w osolonym wrzątku (po to aby zmiękł i można było odpowiednio wykroić). W ugotowanym makaronie wykrawać krążki które będą pasować do naszego naczynia do zapiekania.
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć ser, żółtko i 1 łyżkę cukru. Następnie dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Kokilkę posmarować oliwą i wkładać płat makaronu, warstwę sera, pokrojone plasterki truskawek. W każdym naczyniu powinny być 3-4 warstwy makaronu, ostatnia powinna być warstwa truskawek.
Całość zapiekać około 30 minut w 170 stopniach.
Podawać polane sosem truskawkowym z listkiem mięty.