Zgłoszenie
Składniki (na 2 porcje):
4 płaty makaronu lasagne Barilla
1 jajko
70 gr białego sera
2 łyżki cukru
15-20 dkg truskawek
odrobina oliwy
listki mięty do dekoracji
Sos:
Połowę truskawek podgrzać w garnku z 1 łyżką cukru, a następnie zblendować.
Lasagne:
Makaron gotować około 4 minuty w osolonym wrzątku (po to aby zmiękł i można było
odpowiednio wykroić). W ugotowanym makaronie wykrawać krążki które będą pasować do
naszego naczynia do zapiekania.
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć ser, żółtko i 1
łyżkę cukru. Następnie dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Kokilkę posmarować
oliwą i wkładać płat makaronu, warstwę sera, pokrojone plasterki truskawek. W każdym
naczyniu powinny być 3-4 warstwy makaronu, ostatnia powinna być warstwa truskawek.
Całość zapiekać około 30 minut w 170 stopniach.
Podawać polane sosem truskawkowym z listkiem mięty.