Zgłoszenie
12-15 płatów lasagne w zależności od formy
0,5 kg marchewki
2 pory
5 ząbków czosnku
Sol/pieprz/peperoncino do smaku
Oliwa z pestek winogron
Sos beszamelowy
Łyżka masła,2 -3 łyżki maki, szczypta gałki muszkatołowej,1/2 l mleka
Pora kroimy w talarki i wrzucamy na gorący olej,
Marchewkę ścieramy na tarce ( większe oczka) i wrzucamy do podsmażonego pora.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 min, dodając peperoncino, sól, pieprz, czosnek do smaku.
W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy:
Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę (zasmażka) następnie powoli dodajemy mleko energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec dodajemy gałkę .
Do formy ok.22×30 cm wkładamy kolejno:
Warstwę:
Lasagne,
farsz marchewkowo-porowy
sos beszamelowy
Powinny wyjść 3 warstwy .
Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni.