Zgłoszenie
Składniki:
makaron lasagne Barilla
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki oliwy
450 mielonego mięsa
2 puszki pomidorów krojonych
sól, pieprz
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
300 ml bulionu
150 ml mleka
350 gr sera żółtego
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokroić. Warzywa podsmażyć na
oleju. Dodać mięso i mieszając podsmażyć kilka minut. Następnie dodać pomidory z puszki,
przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć około 15 minut.
Sos beszamelowy:
Masło rozpuść dodaj mąkę i dokładnie wymieszać, dodać stopniowo ciepły bulion i ciepłe
mleko cały czas mieszając. Pogotować kilka minut aż sos zgęstnieje.
Na dnie natłuszczonego naczynia do lasagne rozsmarować warstwę sosu mięsnego, ułożyć
warstwę płatów makaronu, sos mięsny sos beszamelowy. Posypać częścią sera. Układać
kolejne warstwy pamiętając, że ostatnią ma być ser.
Zapiekać około 45 minut w 180 stopniach.