Zgłoszenie

Basia

Kurka z żabką w makaronie

Głosy:  1/1 13

Składniki:
– 6-8 udek żabich,
– ok 15 kurek( grzybów),
– 400 ml śmietany 36%,
– duży pęczek pietruszki ,
– pieprz grubo mielony,
– sól ,
– 3 łyżki mąki,
– 3łyżki masła,
– 6 gniazdek makaronu.
Przygotowanie:
Żabie udka osolic otoczyć w mące i podsmażyć aż się zarumienią z obu stron. Smażymy na maśle- łyżka masła. Odkładamy je na talerzyk. Kurki czyscimy i lekko podsmarzamy na maśle dodajemy soli, pieprzu wg uznania – osobiscie lubie pikantne. Dodajemy śmietanę dusimy na na małum ogniu. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodajemy ugotowany makaron mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i na wierzch nakladamy usmażone udka żab. Przykrywamy pokrywką na ok 1 . Przekładamy na talerz i zyczę smacznego.