Zgłoszenie

Aleksandra

Kurczak w szynce serrano w sosie z suszonych pomidorów

Głosy:  1/1 101

SKŁADNIKI:

łyżka oliwy
łyżka masła
pojedyncza pierś kurczaka
50 g szynki serrano
pół szklanki śmietanki kremówki
pesto z suszonych pomidorów
garść pomidorków koktajlowych
listki bazyli
200 g makaronu

PRZEPIS:

Filet z kurczaka pokroić na mniejsze fileciki, następnie rozbić je na podobną grubość. Nastawić makaron na gotowanie. Pesto robimy z małego kawałka parmezanu, 6 suszonych pomidorów z zalewy, 1 łyżki oleju z suszonych pomidorów, kilku liści bazylii, łyżki prażonych płatków migdałowych. Wszystkie te składniki razem blendujemy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i zawijamy w szynkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i kładziemy kawałek masła, układamy kurczaka i smażymy na złoty kolor (ok. 2 minuty) później przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.
Filety znów przewrócić, wlać śmietankę wymieszaną z pesto i pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki), zagotować. Gotować przez ok. 2-3 minuty aż pomidorki zmiękną a sos stanie się gęsty (zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą np. z gotującego się makaronu). Posypać bazylią oraz opcjonalnie serem i podawać z makaronem. Smacznego.