Zgłoszenie

Natalia

Kurczak leżakujący na bakłażanach w sosie pomidorowym

Głosy:  1/1 2

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy odrobiną soli i chili i przesmażamy na suchej patelni teflonowej w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Odstawiamy kurczaka na bok. Bakłażana myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej bakłażana i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, szczyptę cukru, wszystkie zioła i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy aż bakłażan zmięknie po czym do sosu wrzucamy kurczaka. Dodajemy ocet balsamiczny i całość podgrzewamy.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Ugotowany dodajemy do ciepłego sosu, dokładnie mieszamy i podajemy. Całość możemy posypać startym parmezanem.