Zgłoszenie
Bezglutenowe spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym z polskim dodatkiem, czyli bobem.
250 g makaronu spaghetti Senza Glutine
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pierś z kurczaka
4 pomidory
200 g bobu
sól
pieprz czarny
bazylia
tymianek
oliwa z oliwek
pomidorki koktajlowe
Makaron ugotować al’dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Młody bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 10 min, aż będzie miękki. Po odsączeniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek.
Papryczkę rozkroić, usunąć nasienie i pokroić w paski. Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzaną oliwę razem z papryczką. Po chwili dodać drobno posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli dołożyć pokrojonego w drobną kostkę kurczaka.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić do mięsa. Doprawić sporą ilością przypraw. Dusić, aż pomidory zmiękną i z części zrobi się sos. Dołożyć wyłuskany bób i makaron. Chwilę jeszcze poddusić i można podawać. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i można posypać mozzarellą. Smacznego 🙂