Zgłoszenie
Składniki na 1 porcje potrawy:
ok. 100g makaronu Penne Barilla
1 szalotka
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
pół laski kiełbasy góralskiej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 jajko
przyprawy: sól,
szczypta pieprzu cayenne,
pół łyżeczki oregano,
tymianek, rozmaryn – po szczypcie
nasturcja – kwiaty do dekoracji,
kilka listków pietruszki naciowej
Sposób wykonania:
Wstawiamy wodę na makron, lekko osalamy, gdy zacznie się gotować wrzucamy penne i gotujemy al dente. Jedno jajko gotujemy na twardo, wystudzone siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę, kiełbaskę pokrojona w półplasterki i chwilę obsmażam. Czosnek drobno posiekany dodajemy na patelnię. Przyprawiamy solą, lekko pieprzem cayenne. Oregano, tymianek i rozmaryn rozcieram w ciepłych dłoniach, wydobywając więcej aromatów. Do tak przygotowanej podstawy dodajemy koncentrat pomidorowy. Przesmażamy wydobywając z niego więcej B-karotenu – poprawia nasz wzrok i wygląd naszej skóry. Następnie dodajemy 100 ml wody (mniej niż pól szklanki), zmniejszamy ogień, dusimy przez ok 2 minut. Do tak przygotowanego sosu dodajemy 3/4 jajka posiekanego i ugotowany makron. Wszystko razem mieszamy i chwilę przesmażamy. Gotowe danie posypujemy resztą posiekanego jaja oraz kwiatami nasturcji i pietruszką.
Czas przygotowania: ok 30 minut (dla leniucha 😉 )