Zgłoszenie
Składniki:
– 250 gramów makaronu Barilla Mezze Penne Tricolore
– 30 dag umytych i osuszonych żółtych i czerwonych pomidorów koktajlowych
– 125 gramów odsączonych minikulek mozzarelli
– 50 gramów umytej i osuszonej rukoli
– oliwa z oliwek
– sok z cytryny
– czosnek
– bazylia
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj makaron (tak, możesz zjeść trochę jeszcze gorącego. tak, ja też nie mogłam się
powstrzymać). Dodaj pomidory (większe przekrój, te zupełnie małe zjedz – nie, nikt
nie zauważy). Wrzuć mozarellę (oczywiście że ilość jest umowna, więc możesz zjeść 2-3
kulki. Sałatka wciąż będzie wyśmienita). W czasie gdy zjadałeś makaron, pomidory i
mozarellę całość powinna przestygnąć. Teraz bez obaw możesz wrzucić rukolę, nie
zwiędnie. Czas na sos: w moździerzu ucieramy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez
praskę czosnek i kilka liści bazylii (to zupełnie naturalne, że wsadzasz palec do sosu,
o ile nie chwalisz się tym gościom, którym podajesz sałatkę). Popieprz do smaku.
Smacznego!