Zgłoszenie

Elżbieta

KOLOROWA SAŁATKA Z MAKARONEM BARILLA COLLEZIONE MEZZE PENE TRICOLORE

Głosy:  1/1 11

(Składniki na 2 miski):

makaron Barilla – 200 g
kukurydza – 1 puszka 140 g
groszek zielony – puszka 130 g
por – część biała dł. 10 cm
łosoś wędzony brzuszki – 2 sztuki
majonez – 1 słoik 175 g
śmietana 18 % – 4 łyżki
musztarda miodowa – 2 łyżki
sok z cytryny – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku
ogórki konserwowe mini – 150g słoik – pół słoika
kurki w occie – słoik 200g
jajka przepiórcze – 12
koperek świeży posiekany – 1- 2 łyżki

Wykonanie:

Makaron ugotować wg przepisu. Odcedzić. Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przeciąć na pół.
Kukurydzę i groszek odcedzić na sitku.
Pora pociąć drobno, sparzyć wrzątkiem.
Łososia obrać, porwać na kawałki.
Ogórki odcedzić i pociąć w małe kawałki.
To samo zrobić z kurkami.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki.
Zrobić dip: majonez zmieszać ze śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Dodać trochę pieprzu.
Połowę sałatki przełożyć do drugiej miski.
Jedną część połączyć z dipem majonezowym.
Drugą część sałatki polać dipem.
To dla tych, którzy wolą składniki jeść osobno. Smacznego !