Zgłoszenie

Marta

Klasyka w stylu Barilla

Głosy:  1/1 2

Najpierw przygotowujemy sos bolognese, trochę przeze mnie zmieniony – przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dorzucamy mięso mielone z łopatki, do tego dodajemy pokrojony świeży szpinak i pieczarki i całość zalewamy krojonymi pomidorami bez skórki. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Zostawiamy, żeby sos się poddusił, a w tym czasie przygotowujemy beszamel – rozpuszczamy w rondelku pół kostki masła, dodajemy 100 g mąki i szybko mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Kiedy mąka się za złoci dolewamy po trochę mleka, wciąż mieszając. Kontynuujemy dolewanie mleka i mieszanie aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy na przemian płaty lasagne Barilla, sos bolognese, beszamel, pokrojoną mozzarellę i starty parmezan, dbając by krawędzie makaronu nie były suche. Wierzch zalewamy beszamelem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku ż do miękkości i zarumienienia się góry. Zjadamy z apetytem!