Zgłoszenie
Składniki:
500 g makaronu BARILLA SPAGHETTI
Składniki na klopsiki:
250 g mielonego mięsa wołowego
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 bułka
1 szklanka mleka
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej szałwii
około 1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
oliwa do smażenia klopsów
Składniki na sos:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego
250 ml rosołu wołowego
3 łyżki listków tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
garść liści bazylii
drobno tarty parmezan do podania
Bułkę namoczyć w mleku i odstawić na około 5 minut, aż zmięknie . Po tym czasie odsączyć z nadmiaru mleka.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.
Bułkę wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szałwią, solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Za pomocą mokrych rąk uformować małe klopsiki. Usmażyć na rumiano, z każdej strony na patelni na łyżce oliwy.
Klopsiki zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
Zmniejszyć ogień, dodać pozostałą oliwę, drobno posiekana cebule i czosnek i podsmażać 2 – 3 minuty aż się zezłoci. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny i podgrzewać około minuty. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, rosół wołowy, tymianek, sól i pieprz. Gotować aż pomidory będą miękkie i zaczną się rozpadać. Sos przetrzeć przez sito. Do sosu przełożyć klopsiki i gotować na wolnym ogniu 15 – 20 minut lub dopóki sos się nie zagęści. Na koniec dodać do sosu bazylię i wymieszać.
W tym czasie ugotować SPAGHETTI BARILLA zgodnie z instrukcją zamieszczona na opakowaniu. Makaron odcedzić.
Podawać spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami, posypane parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego:- )