Zgłoszenie
SKŁADNIKI:
200g makaronu mezze penne tricolore Barilla
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 pomidory
100ml różowego wina
2 łyżki kremu z octu balsamicznego
kilka ziarenek żurawiny
cukier brązowy
przyprawy: kolendra, tymianek
DODATEK DO DANIA:
6 pasków szynki prosciutto
6 cieniutkich pasków sera morskiego
DEKORACJA: bazylia zielona
SPOSÓB SPORZĄDZANIA:
Nastawiam wodę i gotuję makaron zgodnie z opisem, w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie. Przygotowuję dodatek do dania na szynce kładę ser i zwijam roladki. Pomidory sparzam, obieram skórkę i kroję w grubą kostkę. Oliwę rozgrzewam na patelni ceramicznej, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dolewam różowe wino i krem z octu balsamicznego. Redukuję powstały sos (musi trochę odparować), potem dodaję żurawinę, aby zgubić zbyt kwaśny smak, jeśli jest jeszcze za kwaśny dodaję opcjonalnie brązowego cukru. Przyprawiam kolendrą i tymiankiem . Po odcedzeniu makaronu, dodaję go do sosu, mieszam, wykładam na talerz i układam roladki oraz topy (szczyty) bazylii. Jem i poprawiam trawienie pozostałym winem.