Zgłoszenie
Składniki:
2 porcje makaronu spaghetti n. 5 Barilla (ok. 80 g),
120 g szparagów białych,
1 marchew (ok. 50 g),
½ średniej cukinii (ok. 50 g),
1 łyżeczka ziół greckich– mieszanka przypraw,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
sól do smaku,
3 łyżki oleju rzepakowego,
½ łyżeczki cukru,
świeża bazylia tajska i czerwona.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy warzywa.
Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm szparagi od dołu. Tą samą obieraczką po długości, zaczynając od główki (główkę pozostawiamy w całości) tniemy na długie plasterki. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem ½ łyżeczki soli i cukru. Wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy ok. 2 min, następnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cukinię i marchew kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, podgrzewamy 1 min, następnie dodajemy cukinię, szparagi, całość doprawiamy pieprzem, przyprawą grecką, solą, mieszamy i podgrzewamy 2 min (warzywa mają być al dente). Na sam koniec dodajemy gorący makaron i łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Makaron z warzywami podajemy z bazylią tajską i czerwoną.
Smacznego