Zgłoszenie

Agata

Fusilli ze szpinakowym pesto w towarzystwie mozzarelli i płatków migdałowych

Głosy:  1/1 138

makaron fusilli
szpinak baby ok 300g
płatki migdałowe ok 70g
2-3 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli
8 łyżek oliwy z oliwek
papryczka pepperoni
sól, pieprz

Umyty i osuszony szpinak blanszujemy przez ok 2 minuty na patelni z 2 łyżkami oliwy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, odkładamy 2 łyżki do posypania dania. Szpinak, płatki migdałowe i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ok 6 łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku.
Ugotowany makaron mieszamy z pesto i nakładamy na talerze. Dodajemy porwaną w kawałeczki mozzarellę. Dekorujemy płatkami migdałowymi i papryczką. Smacznego!