Zgłoszenie

Monika

FUSILLI Z WIEPRZOWINĄ I SOSEM Z PIECZONYCH WARZYW

Głosy:  0

Składniki:
makaron Fusilli Barilla ok. 100 g na porcję
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
1 bakłażan
1 cukinia
3 papryki czerwone
6-8 pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka,
zioła : majeranek, tymianek, oregano
oliwa

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso natrzyj solą, pieprzem, czerwoną papryką i posyp majerankiem. Odstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny, a najlepiej na cała noc.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Obsmaż mięso z każdej strony, tak żeby się porządnie zarumieniło.
Do naczynia żaroodpornego włóż mięso, a na nim poukładaj pokrojone na duże kawałki warzywa.
Całość skrop oliwą, oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny.
Przed podaniem ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Makaron wymieszaj z sosem i podaj z pieczonym mięsem.