Zgłoszenie

Magda

Fusilli z karmelizowanymi marchewkami, serem pleśniowym i orzechami

Głosy:  1/1 5

Składniki:
-opakowanie mini marchewek (mrożonych albo świeżych)
-kawałek sera pleśniowego ( lazur, rokpol, ewentualnie gorgonzola)
-ząbek czosnku
– mała papryczka chilli
-kilka włoskich orzechów
-2 łyzeczki miodu (można zastąpić brązowym cukrem) i 2 łyżki masła
-Pół opakowania Fusilli Barilla (świderki)

Marcheweczki gotujemy krótko, nie solimy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru albo miodu. Mieszamy aż lekko się przypali i skarmelizuje. Dodajemy czili. Do tego wrzucamy marchewki i smazymy aż zrobią się lekko brązowe, ale nie spalone. Wciskamy do tego czosnek i połowę pokruszonego sera oraz drobno pokrojone orzechy (tez połowę)Mieszamy, dodajemy ugotowany makaron i resztę masła. Już na talerzu posypujemy pozostałymi orzechami i serem.