Zgłoszenie

AGATA

Fusilli z jogurtem i frużeliną rabarbarowo-malinową z migdałami

Głosy:  1/1 2

Składniki na 3 porcje
czas przygotowania 20 minut

Składniki:
200 g makaronu Fusilli Barilla
250 g jogurtu naturalnego
40 g płatków migdałowych
listki mięty do dekoracji

Frużelina rabarbarowo-malinowa:
30 dag malin
½ szklanki wody
10 dag rabarbaru
3 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie miękki, odcedzam, przelewam wodą, odstawiam na sicie do wystudzenia.
Rabarbar myję, kroję na kawałki, wsypuję do rondelka mieszam z malinami oraz cukrem, wlewam wodę i gotuję do momentu aż owoce zaczną się rozpadać , mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w łyżce wody, wlewam do owoców i zagęszczam, gotuję minutę, odstawiam.
Makaron przekładam do 3 szklanych pucharków, polewam naturalnym jogurtem i frużeliną, posypuję prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, dekoruję świeżą miętą, podaję od razu.
Smacznego!