Zgłoszenie
Składniki:
makaron Barilla ORECCHIETTE (lub drobniejszy)
kilka dużych pomidorów
1 pęczek cebuli dymki,
1 papryka czerwona
1 łyżka oleju roślinnego,
40 dag mieszanego mięsa mielonego,
1 pęczek natki pietruszki,
1 pęczek bazylii,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
2 łyżka śmietany 30%,
1 łyżka masła,
sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Dojrzałe pomidory umyć, ściąć wierzchy, a miąższ wydrążyć łyżeczką. Cebulę i paprykę pokroić w cienkie krążki. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2. Olej podgrzać na dużej patelni, dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu tak długo, aż zacznie się lekko kruszyć. Dodać dymkę z papryką i smażyć przez 5 minut. Poddusić nieco i lekko przestudzić.
3. Makaron ugotować al dente.
4. Zioła umyć i posiekać. Dodać do farszu wraz z musztardą i śmietaną i starannie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec wymieszać wszystko z makaronem Barilla i nakładać do pomidorów.
Wszystkie pomidory obłożyć masłem. Piec w piekarniku przez około 25 minut w 180C.