Zgłoszenie
dla 2 osób
czas: 15 minut
składniki:
200g makaronu Farfalle Barilla
150g świeżego zielonego groszku
4 plasterki szynki dojrzewającej
garść pędów zielonego groszku lub innych mikro liści
50 g masła
sól morska
świeżo zmielony pieprz
ew. ser Grana Padano
Umyj dokładnie warzywa i wyłuskaj groszek z łupinek.
Porwij na kawałki plasterki szynki.
Zacznij od gotowania makaronu w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Chwilę później, na patelni rozpuść masło, na małym ogniu, aby go nie przypalić.
Na trzy minut przed końcem gotowania makaronu dodaj na patelnię groszek, delikatnie mieszaj.
Makaron powinien być już gotowy, odcedź go i dodaj na patelnię. Zamieszaj, aby wchłonął jak najwięcej maślanego sosu.
Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj szynkę i pędy groszu, jeszcze raz delikatnie zamieszaj.
Natychmiast podawaj!