Zgłoszenie

Monika

Farfalle z ziołami i sałatą lodową

Głosy:  1/1 2

Składniki:
100 g makaronu farfalle Barilla,
garść listków świeżej mięty,
garść listków świeżej pietruszki,
pęczek świeżego cienkiego szczypiorku,
1 młoda cebula ze szczypiorem.
4 liście sałaty lodowej,
3 -4 łyżki oleju rzepakowego,
sól do smaku,
szczypta cukru,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Cebulę kroimy w wiórka, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, szczypiorek, pietruszkę i mięte siekamy (kilka listków zostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, dodajemy makaron, szczypiorek, miętę, sałatę, pietruszkę, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy max 2 min,
Makaron podajemy z listkami mięty i pietruszki, które nie zostały pokrojone.
Makaron z ziołami i sałatą lodową ( wszystko z domowego ogródka) to danie ekspresowe i myślę, że nietypowe. Zioła często do dań z makaronem są dodawane, ale z sałatą lodową podsmażane, smakiem zaskoczą z pewnością, a przygotowanie łatwością. Czas dania to tylko czas makaronu gotowania i 2 min podgrzewania. Życzę smacznego makaronu mojego ulubionego.