Zgłoszenie

Kasia

Farfalle z zielonym pesto i zapiekanym pod pomidorami bakłażanem

Głosy:  0

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANEGO BAKŁAŻANA:
1 bakłażan
2 duże pomidory malinowe
1 szalotka
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
4 łyżki oliwy
2 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki świeżego oregano
sól, pieprz do smaku
parmezan według uznania

Przygotowanie
1. Pomidory malinowe umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na opcję góra-dół. Pieczemy przez 30-40 minut. Po tym czasie skórka zacznie odchodzić od pomidorów, co ułatwi ich obieranie.
2. Bakłażan kroimy na krążki o grubości pół centymetra. Solimy, pieprzymy z dwóch stron i skrapiamy oliwą.
3. W międzyczasie drobno siekamy czosnek, chili i cebulkę. Delikatnie szklimy na patelni na małym ogniu z 1 łyżką oliwy.
4. Wyjmujemy pomidory z piekarnika, obieramy ze skórki i dodajemy wraz z ziołami na patelnię z cebulką, czosnkiem i chili ustawioną na średnim ogniu. Razem dusimy przez 10 minut.
5. Układamy bakłażany w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym poziomo, ale tak, żeby na siebie krążki nachodziły. Przykrywamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 20 minut.

SKŁADNIKI NA ZIELONE PESTO:
1 cukinia
1 żółta papryka
1 szalotka
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
łyżka parmezanu
garść świeżej bazylii
garść świeżej pietruszki
400 gramów makaronu Barilla Farfalle

Przygotowanie:
1. Gdy nasz bakłażan znajduje się w piekarniku, możemy zabrać się za zielone pesto. W tym celu siekamy czosnek i cebulkę. Cukinię i paprykę kroimy w kosteczkę. Na 4 łyżkach oliwy rumienimy szalotkę, następnie dodajemy paprykę. Po 10 minutach wrzucamy cukinię i czosnek. Całość dusimy prze kolejne 10 minut. Solimy i popieprzymy do smaku.
2. Całą zawartość patelni miksujemy razem z pietruszką i bazylią. Pesto jest już gotowe.
3. W międzyczasie w dużym garnku z 1 łyżką soli gotujemy wodę na makaron. Przygotowujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Mieszamy z cukiniowo-pietruszkowym pesto.
4. Makaron z pesto podajemy wraz z zapiekanymi pomidorami i bakłażanem. Posypujemy parmezanem według uznania.

SMACZNEGO!!!!