Zgłoszenie

Monika

Farfalle z smażoną kapustą, mięsem – szybkie łazanki

Głosy:  1/1 1

Czasem nie macie pomysłu co z mięsem, po gotowanym rosole przygotować, a tak naprawdę, nie trzeba główkować.
Cebule na patelni szklimy, szatkowaną kapustę na niej smażymy, mięsa dodajemy, w tym czasie ulubiony makaron gotujemy. Wszystko razem mieszamy, kozieradką, pieprzem doprawiamy, szczypiorkiem posypujemy i już farfalLOVE łazanki po mojemu jemy.
Składniki:
300 g makaronu far fale Barilla,
2 duże białe cebule,
3 garście poszatkowanej kapusty (1/2 mała młoda kapusta),
4-5 łyżek oleju rzepakowego,
ok. 150 g gotowanego mięsa drobiowego (indyk, kurczak),
sól do smaku,
½ łyżeczki cukru,
pieprz czarny do smaku,
1 łyżeczka kozieradki,
pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, mięso na mniejsze kawałki.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru.
Dodajemy kapustę i całość przesmażamy. Przykrywamy pokrywą i kilka min dusimy, od czasu do czasu mieszamy.
Kiedy kapusta będzie al dente wysmażamy ją często mieszając, tak aby odparowała z niej woda.
Dodajemy mięso, smażymy.
Makaron mieszamy z wysmażoną kapustą z mięsem, doprawiamy kozieradką, pieprzem, ewentualnie solą.

Farfalle podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!