Zgłoszenie
Składniki:
150 g makaronu FARFALLE BARILLA,
1 bakłażan,
1 cebula czerwona,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
2 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili,
kilka listków świeżej mięty pieprzowej,
świeży szczypiorek,
płatki sera regio piatto.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Bakłażana opalamy nad ogniem, aż cała skórka będzie spalona, następnie zawijamy w folię spożywczą na kilka min. Bakłażana obieramy ze skórki, a miąższ bardzo drobno kroimy.
Cebulę kroimy na piórka, a szczypiorek i miętę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy bakłażan i całość podsmażamy. Dodajemy sos, makaron, szczypiorek, miętę i mieszamy. Na końcu doprawiamy pieprzem do smaku.
Podajemy z płatkami regio piatto.