Zgłoszenie

Anna

Farfalle z groszkiem cukrowym, boćwinką i pomidorem

Głosy:  0

Składniki:
100g makaronu Barilla Farfalle,
4 łyżki oliwy,
2 garście groszku cukrowego,
2 garście listków boćwiny,
1 duży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych),
1 ząbek czosnku,
listki bazyli,
0,5 szkl. żółtego sera
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu tj. ok. 10 min. Cukrowy groszek wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 3 min. Następnie odcedzić i przelać go lodowatą wodą co pozwoli mu zachować jego piękny zielony kolor. Odcedzić. Pomidora przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a miąższ pokroić w ok. 1cm kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić na nią groszek, listki boćwiny, pomidora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dusić jeszcze około 3 min. często mieszając. Wrzucić na patelnię makaron i listki bazylii, wymieszać do połączenia się wszystkich smaków. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Ciepłe danie posypać serem. Smacznego.