Zgłoszenie

Marcin

Farfalle z bobem

Głosy:  1/1 915

Składniki:
2 porcje:
200 g makaronu farfalle
200 g bobu
2 ząbki czosnku
5 łyżki oliwy extra vergine
1 ostra papryczka
50 g startego parmezanu
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przepis:
Nastawić do ugotowania makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bób gotujemy al dente a następnie obieramy. Połowę bobu rozgniatamy widelcem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany w plasterki czosnek. Jak tylko oliwa przejmie aromat czosnku dokładamy na patelnię pokrojona w paseczki papryczkę chili, rozgnieciony bób oraz całe ziarna bobu. Dolewamy na patelnię kilka łyżek wody z makaronu i smażymy kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekana natkę pietruszki i ugotowany makaron. Mieszamy razem na patelni aby powstały sos okrył makaron. Wykładamy na talerze posypując do smaku parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.