Zgłoszenie
Składniki na 2 porcje:
Makaron farfalle BARILLA – 250 g
Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
Czarne oliwki – ok. 30 sztuk
Pomidory suszone – ok. 12 sztuk
Mozzarella w kulce – 100 g
Starty parmezan, listki bazylii (do ozdobienia talerza)
Pesto:
Bazylia – ok. 90 listków (1 doniczka)
Orzeszki piniowe – 30 g
Starty parmezan – 15 g
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa spod pomidorów suszonych – 3 łyżki
Sól i pieprz (do smaku)
Składniki na pesto zmiksować rozdrabniaczem lub blenderem, doprawiając na koniec solą oraz pieprzem. Czarne oliwki pokroić na trzy części, pomidory suszone posiekać, a mozzarellę podzielić w kostkę. Makaron farfalle BARILLA ugotować al dente, wymieszać z pesto i pokrojonymi składnikami. Wyłożyć na talarze, posypać starym parmezanem i udekorować połówkami pomidorków koktajlowych oraz kilkoma listkami bazylii. Smacznego