Zgłoszenie
Składniki:
300 gram makaronu farfalle
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
pęczek szparag
1 ogromna łyżka masła
1 duża pierś z kurczaka
200 ml mleka kokosowego
odrobina chili
świeża kolendra
Sos:
2 łyżki oliwy
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki cukru
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory, doprawić cukrem, solą, pieprzem i oregano, wymieszać i zagotować.
Sos gotujemy pod przykryciem kilka minut. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle szparagi pokrojone na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu szparagi oraz kukurydzę.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ugotowany mieszamy z sosem.
A jeśli chodzi o kurczaka, robimy go bardzo klasycznie i delikatnie ponieważ danie zostało przygotowane dla całej rodziny więc nie mogło być zbyt ostro. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy sola i pieprzem następnie lekko podsmażamy na patelni na oliwie i podlewamy mlekiem kokosowym, gotujemy kilka minut do ugotowania kurczaka i zredukowania się sosu, następnie doprawiamy już na talerzu świeżą kolendra i szczyptą chili.