Zgłoszenie
SKŁADNIKI:
• 1 paczka makaronu Barilla – farfalle (kokardki)
• 500 g mielonego mięsa wieprzowo – wołowego,
• 1 cebula,
• 1 marchewka,
• 4 ząbki czosnku,
• 2 kostki rosołu wołowego,
• pomidory w kartonikach 0,5 l (np. Tomatera),
• szczypta cukru
• bazylia i oregano
• oliva extra vergine
• parmezan
WYKONANIE:
W garnku podgrzać 5 łyżek oliwy, wrzucić do niej 4 ząbki czosnku – podgrzewać dalej. Dodać startą (drobne oczka) na tarce cebulę i marchewkę – wszystko chwilę podsmażyć. Dodać mięso (0,5 kg) i mieszając gotować, aż mięso zmieni kolor (nie będzie surowe), dodać 2 kostki rosołowe cały czas gotować. Dodać 1,5 – 2 pudełka przecieru pomidorowego, dodać bazylię i oregano. Dodać 1/2 łyżeczki cukru i gotować na maleńkim ogniu ok. 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.
Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, gdzie można go przechowywać ok. tygodnia.
Przygotowanie dania:
Gotujemy farfalle Barilla, zawsze „ąl dente” w dużej ilości wody z solą i odrobiną oliwy, po ugotowaniu odlewamy nie hartujemy. Do garnka, gdzie się gotowały lub na patelnię, wlewamy trochę oliwy, dodajemy 4 – 5 łyżek zrobionego wcześniej ragù i podgrzewamy; dodajemy ugotowane farfalle i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na talerz, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy listkami świeżej bazyli. Do picia podajemy lekko schłodzoną wodę lub czerwone wino frizzante.
SMACZNEGO!