Zgłoszenie

Anna

Farfalle Barilli z klopsikami, brokułami i sosem beszamelowym

Głosy:  0

Składniki:
500g makaronu Farfalle Barilli
1 brokuł

Składniki klopsiki:
500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 cebula pokrojona w drobne kawałki
2 jajka
1/2 szkl. bułki tartej
sól i pieprz do smaku
mąka krupczatka do panierowania
olej do smażenia

Składniki sosu beszamelowego:
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
gałka muszkatołowa do smaku
sól i kolorowy pieprz do smaku

Wykonanie:
Klopsiki: Mięso mielone wymieszać z cebulą, jajkami, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrobić. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w mące krupczatce i włożyć do lodówki na 30 min. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć na rozgrzanym oleju klopsiki na złoty kolor, obracając je co jakiś czas, żeby usmażyły się ze wszystkich stron. Przykryć pokrywką patelnię, w której się smażyły.
Ugotować w dwóch garczkach wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Do jednego garczka włożyć brokuł pokrojony w różyczki i gotować go około 3-5 min. Do drugiego włożyć makaron farfalle Barilli i gotować wg przepisu podanego na opakowaniu tj. około 10 min. Odcedzić. Brokuł przelać lodowatą wodą, żeby zachował piękny zielony kolor. Makaron odcedzić (nie przelewać go wodą!).
Sos beszamelowy: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać przez minutę. Wlać mleko, cały czas mieszać energicznie. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (ok. 10 minut). Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Sposób podania:
Wymieszać w garczku makaron z klopsikami i brokułami. Wyłożyć na talerze. Połać obficie sosem beszamelowym.

Smacznego!