Zgłoszenie
Składniki:
1 opakowanie makaronu Barilla Farfalle
1 słoik sosu Bolognese Barilla
500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe)
150g tartej mozzarelli
sól
2 łyżki oleju
Sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
25 g masła
40 g mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Makaron Barilla gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso smażymy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy 1 słoik sosu Barilla Bolognese.
Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Wlewamy szklankę letniego mleka i energicznie mieszamy, podgrzewamy do zgęstnienia. Dolewamy drugą szklankę mleka, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej, podgrzewamy do zgęstnienia.
Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy ok 10 łyżek sosu beszamelowego. Wykładamy połowę ugotowanego makaronu, na niego wylewamy równomiernie sos bolognese. Całość przykrywamy pozostałym makaronem, posypujemy serem mozzarella i zalewamy beszamelem.
Zapiekamy przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.