Zgłoszenie

Renata

Duszony schab z makaronem

Głosy:  1/1 26

Składniki:
Do mięsa:
0,5 kg schabu w plastrach
1 cebula
1 marchewka
przyprawy: curry, papryka słodka, bazylia, oregano, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
śmietana 12% – do sosu ok 150g

Sałata – 6 liści
6 rzodkiewek
śmietana 12% – 3 łyżki
cukier
sól

Makaron penne rigate Barilla – pół paczki

Przepis:
Schab nacieramy przyprawami i odstawiamy na 30 min do lodówki. Następnie kroimy cebulę na piórka i marchewkę na plasterki. Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanym oleju w rondelku lub na głębszej patelni. Do obsmażonego z każdej strony mięsa dorzucamy cebulę i podsmażamy na złoto często mieszając, aby nie przywarła do dna. Następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę, chwilę podsmażamy i zalewamy wodą ponad poziom mięsa. Dusimy około 1 h i 15 min, do miękkości. W międzyczasie gotujemy makaron penne regate Barilla ok 20 min. Pod koniec duszenia schabu dorzucamy do niego śmietanę 12% lub gęstszą (może być 18% a nawet 36%, ja wolę dietetyczną wersję) i mieszamy aby się nie zważyła. Kilka łyżek śmietany należy zostawić do sałaty. Kroimy rzodkiewkę na plasterki i mieszamy z liśćmi sałaty oraz śmietaną doprawiając solą i pieprzem. Makaron po odcedzeniu polewamy sosem, wykładamy mięso i sałatę. Smacznego!