Zgłoszenie

Małgorzata

Drożdżowe bułeczki z pesto i mozzarellą

Głosy:  1/1 15

Ciasto drożdżowe:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
1/4 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy pod przykryciem na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, ugniatamy i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta, smarujemy równomiernie pesto rosso Barilla i posypujemy tartą mozzarellą. Całość zawijamy wzdłuż dłuższego boku. „Ślimaczki” układamy na papierze do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut.