Zgłoszenie

Ewa

Domowe pesto z orzechów włoskich z kokardkami Barilla

Głosy:  0

Obrywam listki z gałązek bazylii, którą bardzo prosto wyhodować samemu w doniczce, ponieważ rośnie bardzo szybko, akurat żeby starczyło na dwie garście. Do tego dodaję mniejszą garstkę listków pietruszki.
Jako bazę pod domowe pesto stosuję garść łuskanych orzechów włoskich i prażony słonecznik, można również zamienić z orzechami nerkowca, ale akurat orzechowiec rośnie pod moim domem.
Do tego 2,3 łyżki twardego startego sera, najlepiej parmezanu. Trzy średnie ząbki czosnku, bo trzeba się chronić przed wampirami. Praktycznie żadnych przypraw nie dodaję, bo czosnek jest mocny, może odrobinę pieprzę.
Wszystko długo mieszam blenderem na praktycznie gładką masę, w trakcie dolewając oliwy z oliwek do mniej więcej konsystencji półpłynnej papki.
Wybrany makaron Barilla gotuję al dente. Mieszam z pesto, ozdabiam listkiem bazylii, połóweczkami koktailowych pomidorków, ziarenkami świeżego zielonego groszku, który również rośnie u mnie na balkonie w doniczce, pociętymi oliwkami i na koniec posypuję startym parmezanem.
Smacznego!