Zgłoszenie
0,5 średniej czerwonej cebuli
1 duży ząbek czosnku lub 2 średnie
250g mascarpone
50g sera pleśniowego niebieskiego
100g mini pomidorków
100g szynki parmeńskiej
pieprz, sól
olej z suszonych pomidorów
400g makaronu
bazylia/rozmaryn/mini pomidorki/świeżo mielony czarny pieprz – do dekoracji/smaku
Rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów na głębokiej patelni. W garnku wstawiamy wodę do gotowania na makaron. Cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry, dodajemy do cebuli. Umyte i przekrojone na pół pomidorki dorzucamy na patelnię jak cebulka i czosnek się zeszklą. Porwane na mniejsze kawałki plastry szynki również dodajemy, następnie mascarpone oraz ser pleśniowy. Wszystkie składniki mieszamy, czekamy aż sery się roztopią i stworzą nam sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy woda w garnku się zagotuje, solimy ją, czekamy, aż ponownie się zagotuje i wrzucamy makaron, gotujemy al’dente. Odcedzamy makaron i przekładamy do wspólnego naczynia z sosem. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na talerze, dodajemy świeżo zmielony pieprz, pokrojone pomidorki oraz bazylię lub rozmaryn 😉
Smacznego!