Zgłoszenie
Szybki w przygotowaniu makaron spaghetti no 5 Barilla z dodatkiem polędwiczki wieprzowej, pomidorów i przypraw. Zapraszam do przepisu.
Danie dla 4 osób
Składniki :
25 dkg polędwiczki wieprzowej
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka suszonej bazylii
15 pomidorków koktajlowych
10 zielonych oliwek
olej rzepakowy
sól i pieprz
Makaron Barilla gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka.
Oliwki kroimy w plasterki, pomidorki kroimy na pół.
Polędwiczkę kroimy w plasterki maks centymetrowej grubości, doprawiamy pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej przekładamy polędwiczki i obsmażamy z każdej strony. Uwaga nie można tego robić za długo, bo polędwiczki będą twarde.
Po obsmażeniu polędwiczek zdejmujemy je na talerz z patelni. Na patelnię dajemy czosnek, cebulę, pokrojone oliwki i pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy dodając dwie łyżki wody z gotującego się makaronu. Dodajemy nasze polędwiczki i wszystko razem dusimy maks 10 minut, dodajemy suszoną bazylię na sam koniec.
Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.
Podajemy gorące.
ps. do podanie użyłem liści bazylii.