Zgłoszenie
Za zwykłą czerniną nie przepadamy, wręcz przeciwnie…odrzuca nas sama myśl…ale co tam, przecież każdy preferuje to, co lubi. Nam przypadła do gustu czernina w stylu wegańskim, wspomnienie naszego dzieciństwa. W zależności od preferencji smakowych można modyfikować i ilością cukru, jak i śmietany.
Składniki
1,5 kg czereśni
woda (do uzupełnienia)
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
cukier trzcinowy (opcjonalnie)
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
makaron świderki od Barilla
Przygotowanie
Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka, dolewamy wody (do poziomu 1,5 l), mielonego kardamonu, rozmarynu, zagotowujemy, lekko ostudzamy i miksujemy.
Przecieramy przez sitko.
Do smaku doprawiamy cukrem (ewentualnie), mieszamy ze śmietaną, a następnie z rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Ponownie zagotowujemy.
Podajemy z makaronem, u nas świderki.